Traditie en innovatie

In de ckv-dimensie traditie en innovatie kijken we hoe vernieuwingen in de kunst ontstaan of juist worden vermeden


Een kunstwerk komt vaak niet zomaar uit de lucht vallen; met één been in bestaande tradities en het andere in het onbekende stellen kunstenaars zichzelf en hun publiek de vraag wat iets is en wat het zou kunnen worden. Hoe ontstaan kunststromingen, en hoe blijven ze bestaan? Wat is het belang van originaliteit of juist het vasthouden aan vertrouwde gebruiken? Deze ckv-dimensie onderzoekt de golfbewegingen van de geschiedenis en de mechanismes achter traditie en innovatie.

 • Dood, maar dan anders

  We kunnen niet voorkomen dat we op zeker moment doodgaan. Maar er zijn kunstenaars die op vernieuwende wijze omgaan met onze lichamelijke en digitale nalatenschap. In deze module maken leerlingen kennis met deze innovaties.

 • Het roer om

  Elke kunstenaar is in wezen een innovator, een onderzoeker. Altijd bezig zichzelf te perfectioneren of op zoek naar nieuwe vorm en inhoud. In deze module bekijken we hoe nieuwe stromingen in de kunst ontstaan als zoektocht naar vernieuwing en het afzetten tegen bestaande tradities.

 • Laat je inspireren

  In deze module schrijven leerlingen net als de muzikanten Merol en Spinvis een lied over de kunst in het Mauritshuis.

 • Kunst kan haar tijd ver vooruit zijn

  In deze dimensie-module onderzoeken leerlingen wat er destijds zo vernieuwend was aan de opera Carmen en hoe deze 130 jaar later terugkeerde in een totaal nieuwe vorm.

 • In gelimiteerde oplage

  Het ene boek is het andere niet, maar wat is een boek eigenlijk? In deze module zien leerlingen wat er kan gebeuren als kunstenaars zich die vraag stellen en aan het innoveren slaan met zoiets traditioneels als boeken.

Kunst uit het Vuistje

Nieuwsgierig geworden? Vraag een inkijkexemplaar aan!