Schoonheid en lelijkheid

In de ckv-dimensie schoonheid en lelijkheid twisten we over smaak en bekijken we deze begrippen van alle kanten.


Mooi is anders! Over smaak valt best te twisten, maar nog beter is het om te onderzoeken waar onze opvattingen over schoonheid en lelijkheid nou eigenlijk vandaan komen. Welke rol spelen tradities, culturele achtergrond en individuele voorkeuren in esthetische beoordelingen? In deze dimensie zien we hoe deze begrippen door de jaren heen een veranderlijke maar belangrijke rol spelen in de kunsten.

 • oelala

  Waarom vinden we iets mooi en waarom vinden we iets lelijk? In deze blikopener-module bekijken we Erwin Olafs serie ‘Mature’ waarin hij duidelijk zijn kijk op dit gegeven laat zien.

 • Da’s mooi

  Wanneer is iets mooi of lelijk, hoe gaan kunstenaars met deze tegenstelling om? Onze neiging om iets mooi of lelijk te vinden is heel natuurlijk. Bovendien verschilt die opvatting per persoon en per periode. Veel kunstenaars zullen echter beweren dat het hen daar niet om gaat, maar om de boodschap. 

 • bewust lelijk

  In deze do-it-yourself-module doen leerlingen een onderzoek. Ze beginnen met een aantal vragen over een schilderij van Caravaggio. Vervolgens kiezen ze zelf een kunstwerk uit een lijst met verschillende disciplines en onderzoeken ze wat er lelijk is aan het kunstwerk en welke functie die lelijkheid heeft. 

 • vallen en weer opstaan

  In deze module bekijken we onder andere het werk van de academische kunstenaar Adolphe Williams Bouguereau. We zien hoe zijn perfecte manier van schilderen steeds meer uit de mode raakte en hoe academische kunst verviel van hoge kunst tot platte kitsch. Maar… we zien ook hoe de waardering terug kwam en er opnieuw een plaatsje in de kunstgeschiedenis veroverd werd.

Kunst uit het Vuistje

Nieuwsgierig geworden? Vraag een inkijkexemplaar aan!