Digitaal en analoog

In deze ckv-dimensie bekijken we de verschillen tussen digitaal en analoog en hoe deze twee begrippen in de kunst kunnen samensmelten.


We leven in een gedigitaliseerde wereld. Voor een groot deel van onze activiteiten zetten we computers in, ook bij het uitwerken van creatieve ideeën en het maken van kunst. Wordt analoge kunst langzaam verdreven door digitale kunst of blijven ze naast elkaar bestaan? Hoe beïnvloeden beide werelden elkaar? Waarom noemen sommigen digitale kunst zielloos en hoe verhouden analoge en digitale kunst zich tot elkaar?

  • Oude meesters nieuwe technieken

    Meestal gebruiken we deze termen om uit te leggen hoe iets is gemaakt: met of zonder gebruik van digitale technieken. Een interessante vraag is: kun je aan een kunstwerk zien of het digitaal of analoog gemaakt is?  En, kunnen de termen digitaal en analoog ook van toepassing zijn op de uitstraling van een kunstwerk?

  • DIGITAAL EN ANALOOG IN DE MUZIEK

    In deze module onderzoeken we de ckv-dimensie digitaal en analoog aan de hand van muziek. We luisteren hoe de bouwmaterialen van akoestische instrumenten invloed hebben op de klank en kijken hoe nieuwe analoge en digitale technieken zorgen voor nieuwe geluiden en muziekgenres.

  • APP JE EVEN?

    In de do-it-yourselfmodule 'don't shoot the messenger!' ervaren leerlingen de mogelijkheden en moeilijkheden van digitale communicatie. We laten zien hoe kunstenares Miranda July hier een analoge oplossing voor heeft bedacht en haar oplossing is direct in de klas uit te proberen.

Kunst uit het Vuistje

Nieuwsgierig geworden? Vraag een inkijkexemplaar aan!