Amusement en Engagement

de ckv-dimensie amusement en engagement onderzoekt of kunst een serieuze zaak is, of dat het ook gewoon leuk mag zijn.


Natuurlijk mag kunst gewoon leuk zijn! Graag zelfs. Maar hoe zit het met de boodschap van de kunstenaar? Soms is kunst bloedserieus, soms hilarisch en er is kunst waarbij je niet meer weet of je nou moet huilen of lachen... In deze ckv-dimensie bespreken we amusement en engagement in de kunst.

 • Ik vrouw van jou

  Of mag een kunstenaar ook gebruik maken van industriële productie‐processen? In deze module behandelen we de dimensie ambachtelijk en industrieel aan de hand van de textiel. We kijken hoe de kunst van het ambacht werd opgevolgd door state of the art industrie en hoe kunstenaars ambachtelijke en industriële processen met elkaar verweven.

 • HET NUTTIGE MET HET AANGENAME VERENIGEN

  Sommige kunstenaars verpakken hun maatschappelijke boodschap mooi om het publiek voor zich te winnen. De dimensie-module 'Just fun and games?' gaat over het speelveld tussen morele en maatschappelijke betrokkenheid van een kunstenaar en de amusementswaarde. Maar ook over kunstenaars die de amusementsindustrie als onderwerp nemen.

 • Vermaak met een boodschap

  Een lekker liedje klinkt als muziek in de oren, maar daar blijft het niet altijd bij. Artiesten weten vaak krachtige boodschappen te verpakken in hun muziek. In deze module onderzoeken we hoe en waarom artiesten het podium maar ook de politieke arena betreden.

 • Waarom? Daarom!

  Wie betaalt, bepaalt. Ten minste toen kunstenaars nog in opdracht van rijke opdrachtgevers werkten. In de negentiende eeuw begint een zelfstandige scheppingsdrang te kriebelen, willen kunstenaars hun eigen boodschap verspreiden en betreden ze de politieke arena. In deze dimensie-module kijken we naar de opkomst van politiek geëngageerde kunstenaars en naar voorbeelden van hedendaags engagement.

Kunst uit het Vuistje

Nieuwsgierig geworden? Vraag een inkijkexemplaar aan!