Amusement en engagement

de ckv-dimensie amusement en engagement onderzoekt of kunst een serieuze zaak is, of dat het ook gewoon leuk mag zijn.


Natuurlijk mag kunst gewoon leuk zijn! Graag zelfs. Maar hoe zit het met de boodschap van de kunstenaar? Soms is kunst bloedserieus, soms hilarisch en er is kunst waarbij je niet meer weet of je nou moet huilen of lachen... In deze ckv-dimensie bespreken we amusement en engagement in de kunst.

 • Ernstige spot en serieuze zaken

  Het is niet altijd lachen geblazen in de kunsten. Maar het is ook lang niet altijd een ernstige zaak. In deze vermakelijk serieuze quizmodule bekijken leerlingen hoe amusement en engagement tot uiting komen in allerlei kunstuitingen.

 • HET NUTTIGE MET HET AANGENAME VERENIGEN

  Sommige kunstenaars verpakken hun maatschappelijke boodschap mooi om het publiek voor zich te winnen. De dimensie-module 'Just fun and games?' gaat over het speelveld tussen morele en maatschappelijke betrokkenheid van een kunstenaar en de amusementswaarde. Maar ook over kunstenaars die de amusementsindustrie als onderwerp nemen.

 • Vermaak met een boodschap

  Een lekker liedje klinkt als muziek in de oren, maar daar blijft het niet altijd bij. Artiesten weten vaak krachtige boodschappen te verpakken in hun muziek. In deze module onderzoeken we hoe en waarom artiesten het podium maar ook de politieke arena betreden.

 • Ik vrouw van jou

  Kracht zit niet alleen in spierballen. De kunst kent een hoop sterke vrouwen: ze zijn moedig, gevaarlijk verleidelijk of hebben messcherpe zelfspot. Hoe verbeelden mannelijke én vrouwelijke kunstenaars die sterke vrouwen en waarin schuilt die kracht precies? 

 • Waarom? Daarom!

  Wie betaalt, bepaalt. Ten minste toen kunstenaars nog in opdracht van rijke opdrachtgevers werkten. In de negentiende eeuw begint een zelfstandige scheppingsdrang te kriebelen, willen kunstenaars hun eigen boodschap verspreiden en betreden ze de politieke arena. In deze dimensie-module kijken we naar de opkomst van politiek geëngageerde kunstenaars en naar voorbeelden van hedendaags engagement.

Kunst uit het Vuistje

Nieuwsgierig geworden? Vraag een inkijkexemplaar aan!