Ambachtelijk en industrieel

De ckv-dimensie ambachtelijk en industrieel gaat over de kunst van het ambacht en het gebruik van state of the art industriële technieken.


Met behulp van indrukwekkende skills of met één druk op de knop van een moderne machine: sommige kunstobjecten zijn het unieke resultaat van ambachtelijk handwerk, anderen komen gewoon van de lopende band afrollen. Hoe wordt kunst eigenlijk gemaakt? En maakt dat iets uit voor onze waardering? In deze dimensie duiken we dieper in ambachtelijke en industriële productieprocessen en alles ertussenin.

 

  • IN WELKE MATE BEPAALT DE OPLAGE DE WAARDERING VAN EEN OBJECT?

    Leerlingen onderzoeken de invloed van porseleinfabriek Goebel op het werk van Berta Hummel en zien zo hoe haar ambachtelijke nonnenwerk werd omgevormd tot een massaproduct. Haar verhaal inspireerde kunstenaar Jeff Koons voor het maken van 'Ushering in Banality'.

  • IS EEN GOED KUNSTWERK PER DEFINITIE AMBACHTELIJK GEMAAKT?

    Of mag een kunstenaar ook gebruik maken van industriële productie‐processen? In deze module behandelen we de dimensie ambachtelijk en industrieel aan de hand van de textiel. We kijken hoe de kunst van het ambacht werd opgevolgd door state of the art industrie en hoe kunstenaars ambachtelijke en industriële processen met elkaar verweven.

  • Hoe kun je een 'huisstijl' eigenlijk herkennen? 

    Verschillen springen vaak snel in het oog, terwijl overeenkomsten ons ook veel kunnen vertellen over de wereld om ons heen. In deze module zoeken leerlingen aan de hand van de begrippen ambachtelijk en industrieel naar overeenkomsten in bouwstijlen.

Kunst uit het Vuistje

Nieuwsgierig geworden? Vraag een inkijkexemplaar aan!